Při naší první návštěvě ostrova Koh Samui jsme strávili nejprve týden na pláži Lamai, odkud jsme podnikali výlety po ostrově a blízkém okolí. Po přesunu na Tao jsme se vrátili na Samui a zbytek dovolené strávili v zálivu Mae Nam, kde už jsme pouze lenošili a nabírali síly na návrat do Čech.

Při druhé návštěvě jsme měli trochu smůlu na počasí, ale i tak jsme si náš pobyt skvěle užili. Nejprve jsme se ubytovali na pláži Chaweng, půjčili si skútry a objevovali krásy a zajímavosti vnitrozemí. Po návratu z ostrovů Koh Tao a Koh Pangan jsme bydleli v zálivu Bhoput a opět na skútrech projeli jižní část ostrova.

Ačkoli Koh Samui není velký (21 krát 25 km), nachází se zde spousta turistických atrakcí, takže tipů na výlety je spousta.

Pláže

Pláž ChawengKo Samui-031

Chaweng je nejznámější, nejdelší a nejkrásnější pláž ostrova, ale bohužel také nejrušnější a nejpřecpanější (i když v porovnání s Chorvatskem tu není ani človíčka). Délka od severního cípu, kde se nachází malý ostrůvek Ko Matlang až k Chaweng Noi na jihu, je celých 6 kilometrů bílého písku lemovaného z jedné strany průzračným mořem a z druhé strany kokosovými palmami. Je to opravdu nádhera. Je tu sice rušno, během dne po celé délce pláže sice obcházejí obchodníci s  oblečením, brýlemi, šperky a jinými výrobky a nabízejí je turistům, ale pokud dáte jasně najevo, že nemáte zájem, většinou nikdo příliš neobtěžuje. Naopak prodejci ovoce, grilovaných kousků kuřat na špejli, grilované kukuřice nebo papaya salátu, člověku často přijdou vhod.

Většina ubytovacích zařízení na pláži má pro své hosty lehátka a slunečníky zdarma, pokud bydlíte od pláže dále nebo jste přijeli jako my na výlet, stačí si v některé z plážových restaurací koupit drink a potom můžete používat jejich lehátka, jak dlouho chcete. Severní část pláže je rušnější, je tu dost půjčoven skútrů a vodních atrakcí a taky bary, které jsou přímo na pláži a večer se z nich dlouho do noci line celkem rušná hudba. Pro klidnější pobyt je lepší zvolit střední až jižní část pláže, my jsme bydleli v King Garden Resort. Pláž je dlouhá a příjemná na chození. Na jihu se dá dojít na klidnější Chaweng Noi, kde kotví pěkné rybářské bárky a když se vyšplhá na skalní výběžek, kde roste spousta aloe, je pěkný výhled na obě strany moře. Na severu Chawengu je ostrůvek Ko Matlang, je tu strašně velký odliv a kolem poledne prakticky žádná voda. Naopak večer je velký příliv, takže u hotelu Casa di Mare voda vystoupá až k jejich zdi a pěší průchod na sever je tak úplně zavřený. Je to tu velice fotogenické, při odlivu se tvoří malá jezírka a kdyby nebylo korálů, dalo by se přebrodit na Matlang. Kotví tu rybářské lodě, pláž je opuštěnější, těch několik hotelů na této části pláže vypadá ospale a nezacházejí sem ani prodavači nanuků, oblečení a dalšího zboží, kteří po Chawengu neúnavně krouží.

 Vlastní město je velké, rušné, plné restaurací, barů, klubů, obchodů, outletů všeho druhu, kabaretů s ladyboy show a turistů. U jezera vprostřed města se nachází motokáry a další atrakce, které využijí hlavně děti, na kopci nad městem je wat, který je v noci hezky osvětlený. Je tu široká nabídka jídla, lze si vybrat z restaurací nabízejících thajské jídlo v evropské úpravě přes pizzerie až po naše oblíbené food markety (jeden se nachází poblíž jezera), kde si lze u různých stánků koupit typicky pálivé thajské jídlo, alko i nealko pití a sníst si to u blízkých stolečků. Každý den kromě neděle se tu navíc koná walking street market, který se nachází v ulici pod jezerem – jde se po hlavní ulici a zhruba po 500 m se zahne doprava. Nabízejí tu jídlo, oblečení, různé dřevěné výrobky, kosmetiku nebo mastičky, ale v porovnání s ostatními markety na ostrově není tak oslnivý.Ko Samui-007

Ve zkratce řečeno, Chaweng je kombinace nádherné pláže a hodně rušného a často přeplácaného města přizpůsobenému požadavkům a vkusu západních turistů, je tu tisíce obchodů se vším možným, mekáč, starbucks, burger king, ohromné nákupní centrum a spousta supermarketů, barů a zábavních podniků. Někomu to může vadit, ale my jsme si vybrali vždy to, co nás tam bavilo a byli jsme spokojeni (zvlášť když jsme věděli, že na našem dalším naplánovaném stanovišti bude zase klid).

Pláž LamaiPláž Lamai a okolí

Pláž Lamai se nachází na jihovýchodě ostrova, je to druhá nejznámější a nejrušnější pláž. Mezi ní a Chawengem leží ještě dvě menší pláže – Chaweng Noi a Korálová pláž, která je nejlepším šnorchlovacím místem na Samui. Nad oběma plážemi se nachází krásná vyhlídka, na které stojí za to určitě zastavit, navíc zde z karavanu prodávají vynikající kokosovu zmrzlinu, kterou majitelka sama vyrábí podle vlastního receptu a sype ji oříšky a sušeným exotickým ovocem, které prý každý den čerstvě připravuje.

Lamai je dlouhá, pokrytá krásným jemným pískem a voda v zálivu je průzračná. My jsme bydleli na nejsevernější části pláže (Lamai Noi), která je klidnější, lemovaná dekorativními vápencovými balvany, ale je tam velký odliv, takže přes den se tam prakticky nedá plavat a do města je to celkem daleko.

Na Lamai je na výběr ze stovky ubytovacích zařízení od luxusních hotelových resortů až po jednoduché chatky, takže si každý vybere podle svého vkusu. Nejvíce se nám líbila jižní část pláže v okolí Bill Resortu, kde se opět nacházely dekorativní kameny jako na severní straně, ale voda zde byla hlubší, takže plavat se dalo pořád. Střední část pláže je rušnější, nacházejí se zde půjčovny vodních skútrů a další atrakce, ale nijak příšerně hlučné to není. Jedinou vadou této části je říčka ústící do moře, která celkem smrdí (ne nárazově, ale pořád), takže jsme byli rádi, že v této části nebydlíme.

Městečko leží za střední částí pláže, je tu velký výběr restaurací, barů, ale je tu o mnoho klidněji než na Chawengu. Je tu několik supermarketů, většinou 7/11 nebo Family markety, na konci Lamai je Tesco Lotus. Kromě toho je na jižní části trh, kde prodávají maso, zeleninu, brouky, žáby a další ingredience na vaření a kromě toho je zde několik stánků s občerstvením, které levně prodávají výborné jídlo. Každou neděli se na prostranství mezi trhem a můstkem přes řeku koná walking street market, což je úžasná akce, na které místní nabízejí ke koupi nepřeberné množství jídla, ovoce, nápojů, koktejlů, oblečení, mastiček a dalšího zboží, do toho hraje hudba a mezi stánky se prodírá množství lidí. Je to zážitek, škoda, že člověk nezvládne ochutnat všechno, co si očima vybere. Četné restaurace, které lemují silnici, nabízejí thajská jídla i jejich evropské modifikace; my jsme si oblíbili restauraci Imcha na severním konci Lamai, kde je hrozně milá majitelka a jídlo je vynikající.Ko Samui-041

Ko Samui-042Pěšky se dá přejít až na nejjižnější část pláže, za kterou se nachází jedna z místních atrakcí - seskupení kamenů zvané Hin-Ta a Hin-Yai, tj. babička a dědeček, skalní útvary, které moře a vítr zformovalo do tvarů připomínajících dámské a pánské přirození.

Pláž Bangrak

Pláž Bangrak na severu ostrova není nijak extra hezká, ale nachází se zde jedna z místních atrakcí - Big Buddha a nedaleko krásný Wat Plai Lem.

Pláž Bophut

Další severní pláží je Bophut, která je oblíbená díky rybářské vesnici nacházející v jejím centru. Každý pátek se tady koná oblíbený walking street market, který je asi největší a nejrušnější na Samui. Je tu spousta restaurací a nabídek ubytování, usadilo se tu hodně Francouzů, kteří některé z podniků provozují. Jídlo podávané v restauracích je většinou evropskou modifikací thajské kuchyně, nachází se tu i spousta podniků nabízejících francouzskou, indickou, italskou nebo mexickou kuchyni, ceny jsou výrazně vyšší než na jiných částech ostrova. Kdo chce jíst thajské jídlo, musí se vydat do centra, kde je shopping mall Wharf, v něm je food corner, kde je spousta stánků nabízejících výborné jídlo za rozumné ceny. Pláž v Bophutu je ale nejhorší z pláží, které jsme navštívili, písek je hrubší, což by nevadilo, ale moře je hodně zkalené, je tu dost medúz a voda nevypadá čistá (i když za to může zřejmě mořské dno, které není písečné, ale pokryté jemným blátíčkem, které se víří). Na začátku Bophutu jsou hotely odděleny od pláže úzkou jednosměrnou uličkou, která u Wharfu uhývá, takže až za obchodním centrem se hotely nacházejí opravdu na pláži.Ko Samui-021

Pláž Mae Nam

Pláže na severní části ostrova jsou obecně mnohem klidnější než rušná Lamai a Chaweng, ale jsou také krásné, je tu pohoda a je odtud vidět blízký ostrov Koh Pangan. Pláž je tvořena jemňoučkým pískem, táhne se prakticky donekonečna na obě strany a je lemována z jedné strany modrozeleným mořem a z druhé strany množstvím chatiček, bungalovů a honosných vil střídané hustě vysázenými kokosovými palmami. Je tu klidněji, po pláži nechodí prodejci jídla ani jiného zboží, takže se dá v klidu relaxovat ve stínu palem. Na západním konci pláže poblíž přístaviště lodí společnosti Lomprayah lze navštívit Wat Na Phra Lan, celkem hezký chrám. Blízko západního konce pláže se nachází čínský chrám zdobený dračími hlavami, který se ve čtvrtek večer stane centrem rušného walking street marketu, který jsme vyhodnotili jako nejhezčí a nejzajímavější na celém Saui. Městečko se rozkládá kolem silnice, je vidět, že místní nejsou na turisty tolik připraveni jako na východě ostrova, nabídka jídla mimo hotel je chudší, ale většinou jsme byli spokojeni. Kdo ale vyhledává noční život, zábavu a bary, asi ho severní pláže neuspokojí.

Pláž Nathon

Nathon je hlavní město ostrova, nachází se tu i největší přístav na Samui. Je to poměrně rušné město, které je i administrativním centrem ostrova. Překvapilo nás, jak je tu velký odliv navzdory tomu, že se zde nachází přístav, do kterého připlouvají poměrně velké lodě. Jinak pláž je tu městská, nijak hezká, plavat se kvůli odlivu nedá.

Pláž Lipa Noi

Záliv Lipa Noi se nachází na západě ostrova pod Nathonem. Písek je bílý, palmy dekorativní, je tu šílený odliv, žádní turisté a dají se tu pořídit krásné fotky moře.

Pláže na jihu a jihozápadě ostrova

Na jihu ostrova se nacházejí zálivy Thong Krut, Bang Kao a další menší pláže, které jsou prakticky opuštěné, ale velice fotogenické. Na plážích na jihu a jihozápadě je poměrně velký odliv, potkali jsme tu většinou jen rybáře a turisty projíždějících na skútrech, kteří si stejně jako my fotili opuštěné pláže lemované kokosy a vodní buvoly pasoucí se u cesty.

Výlety po ostrově Ko Samui

Na Samui se nachází spousta zajímavostí, museli jsme sem jet dvakrát, abychom vše stihli objet. Kolem ostrova vede hlavní silnice 4169, na které panuje rušný provoz a která vede prakticky ke všem hlavním zajímavým cílům. Výletní cíle budeme popisovat směrem od Chawengu ve směru proti chodu hodinových ručiček.

Vyhlídka nad zálivy Golden Bay, Coral bay a Elephant Rock

První vyhlídka se nachází na silnici 4169 mezi Chaweng a Lamai. Z Golden Bay je pěkný výhled jak na Chaweng, tak i na malé pláže na sever od Lamai a dá se sejít až k moři, kde jsou dekorativní balvany obroušené vlnami. Na parkovišti si pak prodávají výbornou kokosovou zmrzlinu v polovině kokosového ořechu ozdobenou plátky kokosu, sušeným ananasem, papájou, mangem, sladkou rýží a buráky, majitelka si vše vyrábí sama. Po chvíli lze odbočit z 4169 na další vyhlídku na Coral Bay a vyhlídku u velkého kamene vpravo u silnice nazvanou Elephant rock, obě nabízejí další krásné pohledy na pobřeží.

Hin Ta Hin Yan

Skalní seskupení nazvané dědeček a babička se nachází na odbočce ze silnice 4169 na Lamai. Po odbočení z hlavní silnice se projede krátkou uličkou, kde jsou parkoviště. Pak se musí projít tržištěm, kde kromě oblečení nabízejí i garamear – kokosové bonbóny vyráběné ručně pouze na Samui (zelené jsou výborné, hnědé o dost horší), kokosy, kokosové mléko, ovocné shaky nebo výbornou kokosovou zmrzlinu. Přímo nad pláží jsou dvě restaurace, v Hin Ta jsme si dali polévky a byly výborné, ve druhé restauraci nabízejí kurzy vaření, podle toho, jak jsme pozorovali účastníky, byla to docela legrace.

Na pláži se pak nachází hlavní atrakce, skalní útvary, které moře a vítr zformovalo do tvarů připomínajících dámské a pánské přirození. Dědeček jde najít hned - je vidět daleko z pláže, ale najít babičku nám chvíli trvalo. Kromě toho je zde spousta dalších dekorativních kamenů, krásná pláž, čistá voda a dá se odtud dojít po pláži pěšky až na Lamai.

Muslim village

Rybářská vesnice na východě ostrova, nachází se zhruba 5 km jižně od Hin Ta a Hin Yai. Je to rybářská vesnice obývaná převážně muslimy, je tu spousta rybích restaurací a velký trh, kde prodávají ryby, mořské plody a ovoce a zeleninu všeho druhu.

Ko Samui-034Vodopády NamuangKo Samui-035

Z hlavní silnice 4169 se u Ban Thurian odbočí doprava a zhruba po 5 km se dojede k vodopádům. Jsou tu dvoje, Namuang 1, který se nachází kousek dál a Namuang 2. Na parkovišti Namuang 2 číhají nabízeči odvozu džípem k vodopádu (100 TH na osobu), což jsme odmítli a statečně se vydali pěšky, ačkoli nás strašili, že je to 1,5 km do příšerného kopce a že to určitě nepřežijeme. Bylo to asi 600 m do kopce a přežili jsme to. Vodopád by měl být druhý největší v Thajsku, má 80 m a když má dostatek vody (což je v listopadu a prosinci), tak je to prý nádhera. Vzhledem k tomu, že je červenec, museli jsme se spokojit jen s malým čůrkem vody uprostřed kamenného koryta, ale stejně to bylo pěkné. Všude byly dekorativní kameny, spousta zeleně a okolo létali krásní velcí motýli. Od vodopádu se dá sejít k botanické zahradě s krásnými tropickými rostlinami, příjemně vypadajícím jezírkem, klouzačkami, které ústí do dalšího bazénku (jedno svezení stálo 100 THB, půl hodina pak 300) a restaurací s pěkným výhledem do zeleně, nabízejí tu i ferratu blízkým okolím vodopádu. U parkoviště jsou pak další atrakce – chudáci sloni, kteří chodí do kruhu s turisty lačnými svezení na sloním hřbetu Ko Samui-036nazvaném honosně elephant trekking (700 bahtů na osobu), ohrada s malým slůňátkem, které lze krmit banány a Safari park, který za 750 THB na osobu slibuje elephant, monkey, crocodile a thai cooking show. Nabídka se nám zdála pestrá, malý sloník se nám líbil, proto jsme se rozhodli investovat do této kratochvíle. Oblepeni papírky s číslem 5 (lze si totiž koupit jen některá z nabízených představení) jsme vstoupili do areálu, kde bylo několik klecí s tukany, králíky a bazén s krokodýly a děda s opičkou, kterou nám za 100 bathů dovolil krmit mlíkem z lahve. Zanedlouho se nahrnula do parku organizovaná skupina návštěvníků a začala představení. Vzhledem k tomu, že nemáme rádi cirkus a že všechna představení se nesla v jejich duchu (slon kope míč do branky, návštěvníci se s ním přetahují o lano, cvičitel strká krokodýlovi hlavu do tlamy atd.), to vše komentováno příšerným moderátorem, vyhodnotili jsme tento zážitek jako ztrátu času a peněz, které by bylo lepší investovat do jídla nebo masáže.

Ko Samui-044Wat Kunaram

Odbočka na chrám s populárním mumifikovaným mnichem se nachází nalevo od silnice 4169 hned za odbočkou na Namuang a není moc dobře značená, takže jsme ji dvakrát přejeli. Wat se skládá ze dvou budov, v jedné je velký zlatý Buddha a ve druhé na oltáři ve skleněné skříni mumie mnicha s brýlemi na očích sedících v meditační pozici. Za mnichem jsou sochy Buddhy, které znázorňují opět meditační pozice na každý den v týdnu. Komplex chrámů je rozlehlý, bydlí tu mniši, ale třeba chrám Wat Plai Laem se nám líbil víc.

Wat Kiri WongkaramKo Samui-038

Ze silnice 4169 se na západě ostrova odbočí na 4170 směrem na Taling Nam, kde se nachází rozhlehlý chrámový komplex, bohužel v rekonstrukci. Největší atrakcí je první budova vlevo, kde je za sklem umístěno tělo mnicha, který zemřel už před 40 lety, ale je dobře mumifikovaný. Ve stejné budově je pod mumií osm zobrazení Buddhy v různých meditačních a modlitebních pozicích. Každý návštěvník si má podle dne v týdnu, kdy se narodil, vybrat, která pozice je pro jeho modlitby nejvhodnější. Opět, komplex je zajímavý, podobný Wat Kunaram.

Ko Samui-045Pagoda Laem Sor

Nachází se na jihu ostrova v zálivu Bang Kao, odbočka ze silnice 4170 není moc dobře značená. Pagoda se nachází přímo na pláži, je prý postavená z cihliček vyrobených z korálu slepených medem a pryskyřicí. Nedaleko se nachází ještě druhý pavilon, kde je vyzdobená loď. Zřejmě se tu často konají setkání místních, protože je tu spousta stolečků a velká halda složených židlí. Pláž je úplně klidná, čistá a opět je tu celkem velký odliv.

Vodopád Hin Laad

Ze silnice 4169 se za Ban Lipa Noi odbočí doprava, odbočka je dobře značená. Malé parkoviště je obklopené stánky, vlevo se nachází chrám a rovně vede cesta k vodopádu. Cesta je celkem náročná, vede strmě do kopce, často se musí přelézat velké balvany a prodírat se kolem stromů, které ji lemují těsně po obou stranách, určitě to nejde vyjít v žabkách, vodopád je hodně daleko. Ačkoli jsme šli rychle, cesta trvala zhruba 40 minut, ale stálo to za to – vodopád je velký, je v něm i v tuto roční dobu hodně vody a pod ním se tvoří jezírko, ve kterém se dá koupat.

Wat Hin Laad

Wat Hin Lad se nachází od parkoviště na druhou stranu než vodopád. U vstupu do komplexu sedí klidně velký Buddha, který vypadá jako vyrobený z perleti, pak se přejde několik můstků přes řeku hemžící se rybami a kolem dalších budov se dojde k výklenku ve skále, kde je další socha Buddhy. Je tu spousta Thajek v bílém oblečení, které se modlí a zapalují vonné tyčinky.

Čínský chrám v Nathonu

Po vjezdu do Nathonu je značená odbočka vlevo, která vede k dobře udržovanému čínskému chrámu. Je tu vstupní brána, před chrámem velké sochy démonů, kteří ho chrání, střecha tradičně zdobená dračími hlavami a v bohatě malovaném interiéru se nachází sochy čínských buddhů.

Wat SietavibKo Samui-050

Chrámový komplex se nachází asi 3 km od Nathonu. Je to rozlehlý komplex a jak se později dozvídáme, školící středisko pro buddhisty, což vysvětluje velké množství budov a rozlehlou jídelnu, která se za chrámem nachází. Je tu několik velkých celkem dobře zachovaných chrámů, několik menších pagod, za nimi zřejmě hřbitov a ubytovny mnichů.

Wat Na Phra Lan

Nachází se na západním konci zálivu Mae Nam poblíž přístaviště lodí společnosti Lomprayah, odbočka ze silnice 4169 je značená. Je to hezký a dobře udržovaný chrám, příjemné je, že tu nejsou skoro žádní turisté, takže si ho lze nerušeně fotit.

Čínský chrám v Mae Nam

Blízko západního konce pláže Mae Nam se nachází čínský chrám zdobený dračími hlavami, který se ve čtvrtek večer stane centrem rušného walking street marketu, který jsme vyhodnotili jako nejhezčí a nejzajímavější na celém Samui.

Big BuddhaKo Samui-030

Socha velkého Buddhy se nachází v zálivu Bangkrak. Patnáctimetrová pozlacená socha, ke které vedou dlouhé schody, shlíží z výšky na moře a přicházející proud návštěvníků. Zezhora si lze užít vyhlídku na okolní zálivy a ostrůvek Koh Song, který obývá jen jedna rybářská rodina, a zazvonit si pro štěstí na zvonce zavěšené po obvodu celé stavby, dole pod sochou lze pozorovat modlící se mnichy.

Wat Plai Laem

Chrám se nachází v dochozí vzdálenosti od Big Buddhy, je vybudovaný na jezírku a je to podle našeho mínění jeden z nejhezčích chrámů na Samui. Připomíná chrámy, které jsme navštívili v Bangkoku, je krásně opravený, celý pozlacený a krásně zdobený sochami. U mnichů si lze koupit za 10 bathů krmení pro ryby a želvy, kterými se jezírko jen hemží. Díky návštěvníkům jsou ryby dobře živené, několik sumců vypadalo, že mají dobře přes metr. Vedle chrámu stojí ještě dvě gigantické sochy, Smějící se Buddha a Buddha s 18 pažemi, společné mají to, že jsou dost kýčovité.

Ko Samui-011Ang Thong Marine Park

Národní park Ang Thong leží zhruba 30 km od Koh Samui, pořádají se sem lodní jednodenní výlety buď ze Samui nebo z Tao nebo z Panganu. Národní park je nádherné seskupení zhruba 40 ostrůvků pokrytých bujnou vegetací, která je domovem opiček, ještěrek, suchozemských želv a divokých prasat. Jsou obklopeny průzračným mořem s množstvím korálů, takže je to ideální místo ke šnorchlování. Kromě toho se na jednom z ostrůvků nachází krásné zelené jezero, které určitě stojí za prohlídku.

Výlety do národního parku nabízejí skoro všechny cestovky a tour operátoři kdekoli na Samui, cena je od 1200 do 4000 bathů na osobu a liší se podle toho, kolik míst vybraná trasa obsahuje a jakou se jede lodí. Většina výletů zahrnuje šnorchlování, jízdu na kajaku a návštěvu ostrůvku Ko Mae s výstupem ke smaragdovému jezeru, některé návštěvu rybářské osady a oběd, všechny nabízejí občerstvení na lodi a vyzvednutí u hotelu.

My jsme si výlet koupili den předem v malé cestovce na hlavní třídě Lamai, provozované mladou Thajkou a jejím švédským manželem Martinem.Ko Samui-014

Mikrobus nás vyzvedl u hotelu v 7:15 a převezl nás do přístavu Bophut, kde jsme dostali jednoduchou snídani, na ruku barevnou tkaničku, která rozlišovala účastníky různých výprav, kterých tu bylo požehnaně a nalodili se na loď. Při pohledu na okolní výpravy jsme rádi, že jsme si vybrali dražší speedboat, protože je mnohem rychlejší než big boat a navíc s námi jede méně lidí. Za necelou hodinu jsme dojeli k několika malým ostrůvkům, kde jsme zastavili na šnorchlování. Viděli jsme spoustu korálů a korálových rybek, ale jsme zmlsaní z Marsa Alam v Rudém moři, tak nás to nijak neoslnilo. Lodí jsme pak pokračovali volným tempem mezi krásně zelenými ostrůvky s malinkými plážičkami, u jednoho z nich (ostrůvek Ko Mae Ko) jsme opět zakotvili a tentokrát se vydali na pevninu. Vystoupali jsme po strmé stezce na vrchol a prošli na okraj útesu, ze kterého jsme mohli obdivovat nádherně zelené jezero uprostřed ostrova. Po výstupu jsme lodí pokračovali dále, míjeli ostrov, který vypadal jako z filmu s Jamesem Bondem a zakotvili v rybářské vesničce, kde jsme dostali oběd a pohráli si s majitelovu cvičenou opičkou. Pomalou jízdou jsme se vrátili k James Bond Island, vyfotili si ho a pak kapitán zamířil do zátoky, kde na nás čekaly kajaky, na kterých jsme si mohli tento fotogenický šutr čnící z moře obeplout ještě jednou. Tím náš výlet skončil a byl čas k návratu. Návštěvou parku jsme byli nadšeni, bylo to jedno z nejhezčích míst, které jsme při svém pobytu v Thajsku navštívili.