V první řadě vznikl proto, že moc rádi cestujeme. Rádi poznáváme, čím se život za hranicemi naší republiky liší od toho našeho zaběhaného a to, co se nám líbí, rádi integrujeme do našeho života. Ať už se jedná o jídlo, pití, zvyky, způsob řešení problémů nebo celkový přístup k realitě života.

Myslíme si, že cestování rozšiřuje obzory a má silný vliv na názory člověka - že by byl potom trochu tolerantnější k odlišnostem a nelpěl tolik na svém přesvědčení o tom, jak má svět fungovat? Na našich dětech vidíme, že jsou díky tomu, že s námi procestovaly spoustu cizích krajin, sebevědomé, nebojí se mluvit cizím jazykem a jít do situací, které pro ně nejsou úplně známé, bez zbytečných obav. A i kdyby to tak nebylo, tak cestování je prostě paráda a vždycky jsme si to perfektně společně užili.

Každopádně cestujeme rádi a pokud si to můžeme dovolit, tak i často. Na cestování s rodiči po socialismem povolených destinacích navázalo úžasné poznávání cizích krajů po revoluci. Když se nám narodily děti, trochu jsme přibrzdili a spolehli se na nabídku cestovních kanceláří a projeli skoro všechny snadno dostupné řecké ostrovy a později i několik destinací v Egyptě, protože rádi šnorchlujeme. Bylo to krásné, ale…

Vždy, kdy jsme si zájezd vybírali, měli jsme pocit omezených možností - prostě si člověk musel vybrat z toho, co zrovna katalog nabízel a nemohl si upravit ani podmínky pobytu ani jeho délku. Na místě jsme si pak vždycky říkali, že vlastně cestovku k ničemu nepotřebujeme - domluvit jsme se zvládli a výlety si zajišťovali většinou tak, že jsme si půjčili auto nebo se domluvili s místní cestovkou, což nám zaručilo svobodu a bylo to většinou i levnější.

Chvíli nám to sice trvalo, ale když děti povyrostly, rozhodli jsme se vzít situaci do vlastních rukou a začít znovu cestovat samostatně. Což s sebou přineslo zejména velkou svobodu, a to jak v otázce nákladů, tak i doby pobytu, programu atd. Ale….

Naplánovat pobyt, zajistit dopravu, ubytování, načíst informace o dané lokalitě a zorganizovat všechny výlety a přesuny zabírá před cestou příšerně času. Oba máme celkem náročné zaměstnání a hodně koníčků, takže to není jednoduché s naším nabitým programem skloubit. Což mě přivádí zpět k tomu, proč vznikl tenhle web.

Rádi bychom vytvořili místo, kde by individuální cestovatelé sdíleli své zážitky, itineráře z cest a užitečné tipy pro cestování a tak si navzájem dokázali uspořit čas, který lze věnovat příjemnějším zábavám, než je pročítání průvodců a nekonečnému hledání na internetu.

Doufáme, že se to s vaším přispěním podaří. A kdyby ne, tak doufáme aspoň v to, že se vám naše vlastní cestopisy budou líbit a budou vás inspirovat k delším či kratším výletům za hranice všední reality.

Mějte se krásně, poznávejte s radostí a sdílejte své zážitky s námi! :)

Leona a Roman