Doprava a ubytování

Letenky

Ceny letenek se pohybují většinou kolem 5 tisíc korun v závislosti na termínu a předstihu, s jakým si člověk let zarezervuje. V Barceloně je jen jedno letiště, takže výběr je celkem jasný, k vyhledání optimální kombinace letů lze vyžít www.skyscanner.cz nebo www.momondo.cz, které máme obě vyzkoušené.

 

Přeprava do města

Pokud si člověk nedomluví odvoz s majitelem apartmánu nebo nechce jet taxíkem, je nejlepší využít k dopravě do centra Aerobus. Je to rychlé, levné, spolehlivé a ověřené, stanice se nachází přímo před terminálem T1 i T2 a jezdí každých 15 minut. Aerobusy jsou modré, označené A1 nebo A2, podle toho, na jaký jedou terminál a v centru staví na Placa Espanya a Placa de Catalunya. První jedou před šestou ráno, poslední kolem půl jedné v noci, jednosměrný lístek stojí 5,9 euro, zpáteční jízdenka je za 10,2 eura a platí 15 dní. Přesný přehled stanic a jízdní řády lze najít na http://www.barcelona-tourist-guide.com/en/airport/transport/barcelona-airport-bus-aerobus.html. Noční autobusy N17 a N16 jezdí mezi desátou večer a pátou ráno, cena je pouhých 2,15 euro, v centru staví na Place Catalunya.

Z letiště lze jet také vlakem, do centra to trvá zhruba půl hodiny, intervaly jsou 30 minut. Mezi terminály a vlakovou stanicí jezdí shuttle bus, jak to funguje, nevíme, protože jsme do města vždy jeli aerobusem.

Ubytování

V Barceloně je na výběr široká škála ubytování, my preferujeme bydlení ve čtvrti Gotic (staré město), Barcelonetta (na nábřeží) nebo El Raval (západně od La Rambla). Ačkoli nabídka hotelů je velká, nejlepšího poměru umístění/cena lze dosáhnout, pokud člověk bydlí v apartmánu pronajímaném soukromými osobami. My jsme si ubytování v Barceloně několikrát zajišťovali přes www.only-apartments.cz a vždycky (až na poslední výjimku, kdy jsme bydleli v obchodě předělaném na byt) jsme byli spokojeni. Ale zase na druhou stranu i to poslední ubytování nebyla žádná tragédie, protože bylo přímo na La Rambla, cena byla přijatelná, ubytování jsme si zajišťovali jen 3 dny předem, bylo nás šest, takže najít takhle velké ubytování nebylo lehké a v bytě jsme stejně jen přespávali, takže nám to dovolenou nijak nezkazilo.

Jedinou nevýhodou soukromých apartmánů je to, že se člověk musí předem s majitelem bytu domluvit na čase, kdy se sejdou a předají si klíče. Ale pokud není let zpožděn, tak se to dá celkem přesně naplánovat. A pokud k nějakému zpoždění dojde, člověk má vždycky telefon na majitele, takže se dá schůzka posunout. Jediný problém je to, že běžní barceloňané nemluví moc dobře anglicky, ale pokud se domluvit nejde, tak agentura, která ubytování zprostředkovává, je vždy ochotná pomoci problém vyřešit. Pokud si člověk rezervuje ubytování přes booking.com a nevolá v noci, má šanci, že operátor bude mluvit i česky.

Barcelona Card

Stejně jako v jiných evropských velkoměstech, i v Barceloně si mohou turisté pořídit kartu, se kterou mohou využít zlevněné vstupy do některých vybraných památek, případně kartu, která kombinuje zvýhodněný vstup a jízdné po městě na určité období zdarma. My jsme si v Barceloně tuto kartu nikdy nepořizovali, protože se nám to nezdálo výhodné – na většinu toho, co jsme chtěli vidět, neplatí a jízdenka na metro je v Barceloně levná. Informace o zvýhodněných vstupech a cenách (třídenní karta pro dospělého stojí 45 euro, pro dítě 21 euro) jsou přehledně shrnuté na http://www.barcelonacard.org/.

Návštěva města v našich stopách

V Barceloně je spousta architektonických památek spojených je jménem Antonia Gaudího, zajímavá je atmosféra starého města, děti se zabaví v mořském akváriu, z návrší Montjuic je pěkný výhled na moře a samozřejmě je zde ještě životem kypící La Rambla. Taky je moc příjemné, že přímo ve městě je pláž, kde znavený turista může nabrat síly předtím, než se zase vydá zpět do ruchu velkoměsta.

V následujících odstavcích uvádíme jen to, co se nám osobně zdá v Barceloně nejzajímavější, ale určitě si tam ale každý najde to, co ho bude lákat a bavit. Informace uváděné níže jsou z našich posledních návštěv, které se uskutečnily v letech 2012 a 2014. Je možné, že se některé věci změnily, protože vloni jsme sami byli překvapeni, že na místa, na která byl o rok dříve vstup volný (například Park Guell) se platí vstupné a zájem je takový, že je lepší si vstupenky rezervovat předem.

V následujících odstavcích jsme se snažili popsat zajímavá místa, která jsme při našich posledních pobytech navštívili, ale je to jen výtažek z nepřeberného množství věcí, které Barcelona nabízí. Na rozdíl od Říma se památky a zajímavosti nenacházejí pěkně sdružené v dochozí vzdálenosti, proto je potřeba počítat s tím, že budete muset často přejíždět metrem.

Sagrada Familia

Naše první kroky v Barceloně vedou vždy ke kostelu Sagrada Família, abychom se přesvědčili, jaký pokrok stavitelé udělali, zatímco jsme je nesledovali. K Sagradě se dá nejlépe dojet metrem, je to na modré trase a stanice se jmenuje stejně jako kostel. Vzhledem k tomu, že zde téměř pořád stojí dlouhé fronty turistů, je určitě lepší si na internetu koupit vstupenku předem a přijít až na konkrétní hodinu. Vstupenky se dají koupit na stránce http://visit.sagradafamilia.cat/?lang=en#tickets, buď si je můžete vytisknout doma, nebo pokud nemáte přístup k tiskárně a kupujete si je přímo v Barceloně, tak lze provést na internetu rezervaci a platbu a tisk potom v bankomatu po zadání rezervačního čísla. Funguje to, ale je to mírně komplikované a vzhledem k tomu, že naposledy jsme nezvládli bankomat přepnout z katalánštiny do angličtiny, potřebovali jsme pomoc místních obyvatel.

Na výběr je několik typů lístků, buď jen samotná Sagrada za 15 euro (s audioguidem za 19,5), Sagrada s prohlídkou jedné z věží (Passion nebo Naivity) za 19,5 euro (s audioprůvodcm za 24) nebo Sagrada a Gaudího muzeum v parku Guel za 18,5 euro (ale nezahrnuje vstup do parku, jen do muzea). Nám se jako nejlepší kombinace zdá prohlídka kostela a jedné z věží, kdy se vyjede výtahem a pak se schází dolů. K vidění je exteriér baziliky z výšky, takže je možnost si prohlédnout jednotlivé detaily, kterých je opravdu mnoho a zdola si jich člověk tak podrobně nevšimne. Z věže Naivity je výhled na východní část Barcelony, z věže Passion pak na centrum města. Jelikož se vystoupá až do výšky 65 m, je vstup na věž dětem mladším 6 let zakázán a děti do 16 let musí být v doprovodu dospělého. Sagrada je otevřena od listopadu do února od 9 do 19, zbylé měsíce o hodinu déle (pokud se nekonají uvnitř nějaké mimořádné akce).

Exteriér kostela je nádherný, jedna strana kostela (fasáda Naivity) zobrazuje zrození Krista, zatímco druhá (fasáda Passion) zobrazuje jeho ukřizování, na všech stranách kostela jsou bohaté sochy, symboly, výjevy z přírody, vstupní dveře jsou nádherně zdobené Kristovým jménem, je toho tolik, že není možné si všeho při jedné návštěvě všimnout. Interiér je ale snad ještě krásnější, úchvatně působí hra světel na barevných vitrážových oknech i v klenbě strop, krásné varhany, dokonale navržená schodiště a neuvěřitelně krásný hlavní oltář s Kristem, který se jakoby vznáší uprostřed hlavní lodi kostela. Virtuální prohlídka je sice dostupná na internetu na stránkách Sagrada Familia, ale vlastní návštěva s posezením v kostelní lavici je neopakovatelný zážitek, pro který se vyplatí se sem vracet. Obdivuhodné je i to, že Sagrada se začala stavět už v roce 1882 a ačkoli práce celkem pilně pokračují, stále není dokončená. V muzeu, jehož návštěva je zahrnuta ve vstupném do kostela, si lze pak prohlédnout jednotlivé návrhy jak architektury, tak i jednotlivých prvků, prozkoumat symboly, kterých je tu spousta a dozvědět se spoustu inormací jak o Gaudím tak i dalších, kteří se na návrhu katedrály podíleli.

La Rambla

Ulice La Rambla je určitě jedním z hlavních symbolů Barcelony a při návštěvě města ji prostě nelze minout. Původní stoka, která vedla z města do moře, se proměnila v rušnou ulici, která je lemována obchody, restauracemi, kostely, budovami muzeí, nachází se na ní proslulá tržnice, spousta turistických lákadel, ve střední části jsou stánky s květinami, menšími stromky a rostlinami a hned vedle stojí klece s papoušky, králíky, morčaty a dalšími zvířaty, v pravidelných intervalech se tu pohybují živé sochy a jiní pouliční umělci a mezitím se proplétají davy turistů, kteří se mísí s místními obyvateli. Je to úchvatné místo, které má svou neopakovatelnou atmosféru, ale člověk jí nesmí úplně propadnout, protože jinak se mu stane, že přijde o peněženku, foťák nebo batoh, protože se zde nachází velké množství kapsářů a dalších podvodníčků čekajících na svou příležitost. Na La Rambla je mimo jiné nachází obchod Jamón Serrano, kde za ohromnou prosklenou výlohu chlapíci se slušivých zástěrách neúnavně krájí tenké plátky z obrovských šunek umístěných v dřevěných držácích. Jsou tu snad všechny druhy šunek s popisem, z jaké oblasti pocházejí a čím byli vepříci živeni, koupit si můžete knihu, kde na jedné stránce je text a fotky a na druhé vždy vzorek balení nakrájených plátků masa z popisované šunky.

Tržnice Boqueteria

Tato ohromná tržnice se všemi druhy jídla, na jaká si vzpomenete, se nachází přímo na La Rambla, ale vchod je celkem nenápadný, takže ji lze snadno minout. Pokud jdeme městem tímto směrem, nikdy nezapomeneme toto místo navštívit a pokaždé jsme znovu fascinováni množstvím šunek Serrano, které visí vyrovnané na hácích u stropu, rybářskou částí, kde si prohlížíme množství živých krabů, humrů, langust, hory naskládaných mušlí a nepřeberné druhy ryb, pokračujeme do části, kde se prodávají různé druhy salámků, sýrů, hub, koření a drůbeže. Nejbarevnější část tržnice je ta, kde prodávají ovoce a zeleninu, čerstvě vymačkanou šťávu a ovocné saláty lákavě navršené v plastových miskách. Vše je nádherně naaranžováno a úplně všechno vypadá lákavě, do toho se line vůně pečeného masa připravovaného ve stáncích v zadní části tržnice.

Čtvrť Gotico

Čtvrť Gotico se rozkládá napravo od La Rambla a roztahuje se od nábřežního mola až skoro k Plaza Catalunya. Je to spleť malých uliček, do které se dá vejít buď z Rambly nebo od stanic metra Liceu, Drassanes, Barceloneta, Jaumel nebo Urquinaona a procházka touto částí Barcelony určitě stojí za to. Asi nejzajímavětší stavbou této čtvrti je gotická Katedrála, ohromný kostel, který dominuje prostoru kolem Placa Nova. Samotný kostel je velký, monumentální, skládá se ze tří lodí a dominují mu dvě věže, na jednu z nich se dá vyjet výtahem a užívat si ptačího pohledu na okolí. Ke katedrále náleží ještě klášter, v jehož vnitřní zahradě rostou krásné stromy a podívat se na ohraničený prostor s jezírkem, kolem kterého se promenádují husy bez ohledu na davy turistů, kteří je každodenně okukují.

Za zmínku stojí i kostel Santa Maria del Mar, Palau de la Generalitat a barcelonská radnice a římský hřbitov, které se v této kouzelné čtvrti také nacházejí.

Parc Guell

Nejlepší cesta do parku vede metrem, vystupuje se na stanici Lesseps, odtud vás už šipky dovedou k parku. Při naší poslední návštěvě nás překvapilo, jakou popularitu toto místo v posledních letech získalo, zdá se nám, že množství turistů se mezi naší první návštěvou v roce 2008 doteď minimálně ztrojnásobilo. To se odrazilo na uspořádání parku, vchod je oproti minulým letům přesunut o kus dál, park je rozdělený na placenou a volnou zónu a u pokladen stojí dlouhé fronty. Byli jsme zaskočeni, když jsme zjistili, že nejbližší volný termín vstupu je až na odpoledne.

Nechtělo se nám čekat, proto jsme si koupili vstupenku na další den a zapamatovali si, že park je nutné přidat na seznam míst, kam si příště musíme koupit vstupenku předem po internetu (http://www.parkguell.cat/en/buy-tickets/, vstup pro dospělého stojí 7 euro, nezahrnuje vstup do Gaudího muzea).

Samotný park je ale nádherný, určitě stojí za to ho při návštěvě Barcelony nevynechat. V placené zóně se hned poblíž vchodu nacházejí dva domky jak vystřižené z pohádky, jeden s vysokou věží obloženou keramikou, druhý, stejně neuvěřitelný, trůní hned vedle, nachází se v něm informační centrum a prodejna suvenýrů. Hned naproti domkům vede monumentální schodiště postavené ve stejně hravém duchu nejdřív k soše ještěrky obložené pestrobarevnými keramickými kousky a obležené davy turistů, kteří se chtějí s tímto symbolem Barcelony vyfotit. Po schodech se pak pokračuje dále do prostoru lemovaného sloupovím, které nese další patro, velkou plošinu (asi to původně mělo být tržiště), která je lemovaná zakroucenými lavičkami obloženými keramikou, jež vtipně tvoří lem celého nádvoří. Odtud je krásný výhled jak na vchod parku, tak i na Barcelonu. Náměstíčko je zvnějšku lemované palmami, na kterých posedávají zelení papoušci a svým pokřikováním dokreslují rušnou atmosféru místa. Odtud lze po bočním schodišti sejít do zelené části parku nebo lze zamířit do nedalekého občerstvení a na chvíli se zde usadit. Ačkoli jsou všechny nejvýznamnější atrakce parku soustředěny v placené zóně, určitě stojí za to projít i tu část, do které je vstup volný. V této části lze projít rozkvetlým parkem až k muzeu Gaudího, je to vila, kde nějaký čas bydlel, platí se sem vstup, ale pokud se chystáte navštívit i další interiéry jeho staveb, tak tuto můžete klidně vynechat. V parku panuje čilý obchodní ruch, policajti vyhánějí pouliční prodavače ještěrek, brýlí, deštníků a náušnic, turisté se proplétají mezi hrajícími kapelami i jednotlivými muzikanty roztroušenými po parku a celou atmosféru dokreslují živé sochy, které na vás občas zpoza zatáčky vybafnou. V horní části parku se na pahorku nachází na vyvýšeném podstavci velký kříž, ke kterému se lze vyšplhat a užívat si odtud krásný pohled na Barcelonu.

Poblíž parku se na ulici Carrer de Larrard nachází ještě Gaudí Experiencia muzeum se 4D kinem. Vstupenky jsou sice dost drahé (9 euro dospělý a 7,5 euro dítě), ale pokud se rozhodnete takové peníze investovat, proletíte se nad nejvýznamnějšími barcelonskými stavbami a budete sledovat, jak se staví nejznámější Gaudího díla a co bylo jejich inspirací. Čtvrtý rozměr do představení dodává vítr, pohyby sedačky a spršky vody do obličeje. Na odchodu se můžete ještě vyfotit s bronzovým Gaudím, který posedává na lavičce poblíž východu z muzea. My jsme stihli návštěvu kina ještě za levnější vstup, bylo to zajímavé, ale představení je dost krátké, zhruba 20 minut a jednou to určitě stačilo.

Port Olympic a nábřeží

Olympijský přístav a vůbec celá oblast městských pláží včetně starého přístavu je další naše oblíbená část Barcelony, její návštěva přijde vhod zejména tehdy, když je člověk umořen chozením po rozpáleném městě. Tato část Barcelony je u moře, fouká tu příjemný větřík, okolí je krásně upravené, protože tato oblast byla celá zrekonstruována před olympijskými hrami v roce 1992 a dodnes si udržela svou nově nabytou krásu. Je to příjemné místo s mnoha restauracemi, odkud lze z nábřeží pozorovat Barceloňany projíždějící na kolečkových bruslích nebo na kole, kotvící nebo přijíždějící lodě, prohlížet si nové stavby včetně ohromné bronzové velryby a vychutnávat lenivou atmosféru místa.

Pak se lze vydat příjemnou procházkou přes několik městských pláží s krátkým posezením na jednom z nesčetných mol, při kterém lze pozorovat soustředěné rybáře, děti dovádějící v moři a stavitele neuvěřitelně propracovaných staveb z písku a skončit na nábřeží ve čtvrti Barcelonetta, odkud lze snadno dojít na jedno ze stanovišť lanovky, která jede na kopec Mont Juic nebo pokračovat po nábřeží s nesčetnými restauracemi nabízející mořské plody, ryby i jídla katalánské kuchyně až k náměstí Palau del Mar, na kterém stojí Katalánské historické muzeum. Zvenku je to monumentální stavba, vevnitř jsme nikdy nebyli, vždy jsme pokračovali kolem starého přístavu na krásné dlouhé dřevěné molo, které se v určitých intervalech otvírá, aby mohly lodě projet do přístavu a které vede k plovoucí obchodní čtvrti Rambla de Mar. Je tu množství obchodů, restaurací, prodejen rychlého občerstvení, kino Imax, barcelonské akvárium a na jedné straně velké prostranství s různými trampolínami a dalšími atrakcemi pro děti. Hned za molem se nachází socha Krištofa Kolomba zvaná Colón, na kterou se dá za mírný poplatek vyjet a z jejího vrcholku pozorovat celou přístavní část.

Pokud chcete dojet do olympijského přístavu, nejbližší stanice metra je Ciutadella Vila Olimpica, odtud je to zhruba 10 minut chůze k olympiskému přístavu a na městské pláže. Jít se dá taky opačně, začít na nábřezí u sochy Krištofa Kolumba (nejbližší stanice metra je Drassanes na konci La Rambla) a skončit v přístavu.

Magická fontána

K magické fontáně, která se nachází v kopci pod Národním muzeem katalánského umění, na úpatí kopce Montjuic, se dá jednoduše dojít ze stanice metra na Plazza Espanya. Fontána je vlastně sdružení několika velkých vodotrysků, večer se zde konají představení, která jsou kombinací hudby, barev a vody vystřikující z fontán a tvořící krásné tvary. V roce 2014 byl vstup ještě zadarmo, časy a frekvence představení se mění podle ročního období, aktuální informace lze nalézt na webu The Magic fountain.

Vrch Montjuic

Montjuic je dominantou města, je to kopec se spoustou zeleně a několika celkem zajímavými stavbami, který stojí za to navštívit už kvůli krásnému výhledu na moře a město pod ním. Na Montjuic se dá dojet lanovkou z nábřezí Barcelonetta, což je asi jednoduché a pohodlné a což jsme nikdy neudělali. My jsme naopak vždy odvážně vyrazili pěšky z náměstí Plazza Espanya, prošli kolem Magické fontány (sláva tomu, kdo vymyslel jezdící schody a ušetřil nám energii na další výstup) a kolem muzea moderního katalánského umění pokračovali statečně nahoru až jsme došli jsme k Olympijskému stadionu. Je to tu hezké, kvůli olympiádě zde byla postavena spousta sportovišť a stadionů, jsou tu příjemné fontány a jedna z dominant Barcelony, vysílací věž Torre Telefonia. Odtud se dá dojít k hradu, které je muzeem vojenského umění. Ačkoli vás zřejmě místní budou ujišťovat, že cesta je snadná a není to daleko, není to tak úplně pravda (nebo v Barceloně platí jiná kritéria). Cesta vede celkem strmě do kopce a díky tomu, že se hodně klikatí, vzdálenost pěkně nabyde. Kromě toho není cesta skoro vůbec značená, ale naštěstí se tam pohybuje celkem dost stejně zmatených turistů, s nimiž se lze poradit. Když už se ale dorazí k hradu, který je oddělený zatravněným příkopem a kolem jsou malebně rozeseta děla a různé další velké zbraně, vypadá to tu malebně a pohled z vrcholu je úchvatný. Pokud vás zajímají zbraně a historie španělských válek, lze jít dovnitř do hradu, dříve byl vstup volný, teď se platí 5 euro. Nedaleko hradu se nachází stanice lanovky, kterou se dá pohodlně sjet opět dolů do města, ale pokud jste jako my a snadnou dopravou pohrdnete, tak vězte, že cesta nahoru je jen slabý odvárek cesty dolů. Ta není značená vůbec, strašně se klikatí a v podstatě tu není co vidět, ale stejně nelitujeme, byl to dobrý zážitek a lanovkou umí jet každý.

Akvárium Mořský svět

Akvárium se nachází na Ramble del Mar, nejbližší stanice metra je Drassane, odtud se jen přejde molo a mezi obchodními domy se nachází pavilon mořského světa. Vstup do akvária je celkem drahý, v roce 2014 to bylo 17,5 eura (aktuální ceny a otevírací doba lze najít na http://www.aquariumbcn.com/?lang=en), ale návštěva určitě stojí za to, obzvlášť když cestujete s dětmi. Je to rozlehlý komplex s mnoha akvárii, k vidění jsou stovky druhů mořských ryb, mořské koníky, korály a chobotnice. Součástí je prosklený podmořský tunel, kde prochází mezi žraloky rejnoky a kladivouny plujícími jen kousek od vás. Součástí komplexu je i dětské hřiště a ohromný obchod se suvenýry. Určitě je lepší sem zajít hned ráno, jak otevřou a vyhnout se tlačenici turistů, která se v pozdějších hodinách kolem akvárií určitě vytvoří.

Casa Batlló a Casa Milá (La Pedrera)

Casa Batlló a Casa Milá jsou asi dva nejznámější Gaudího domy, které se nacházejí šikmo naproti sobě na ulici Passeing de Grácia. Dojít se sem dá buď z Plaza Catalunya nebo od stanice metra Diagonal nebo Passeing de Grácia. Oba domy vypadají zvenku fantasticky, dá se jít i dovnitř a obdivovat jejich interiéry, které jsou taky nádherné a velice nápadité. Díky tomu je zde většinou velká fronta, proto je dobré si vstupenky pořídit předem přes internet (https://www.lapedrera.com/en/home a https://tickets.casabatllo.es/site/CasaBatllo/?lang=en). Vstupné je drahé, naposledy to bylo kolem 20 euro na osobu, ale minimálně návštěva Casa Batló, kde si můžete prohlédnout nádherné interiéry, například modrou mozaikou obloženou centrální část domu, nápaditá schodiště, krásný krb, neuvěřitelně řešená okna, chodbu lemovanou bílými oblouky a střechu s pohádkovými mozaikou obloženými komíny, určitě stojí za to.

Casa Milá, které se jinak říká La Pedrera, je taky zajímavá stavba, která připomíná pevnost, na jejíž střeše číhají komíny ve tvaru rytírů a draků. Interiér je také zajímavý, ale pokud bychom si měli vybrat jen jeden z domů, vyhrál by to Casa Batló.

Park de la Ciutadella

Ze čtvrti Gotico, z Olympijského přístavu, z nábřeží nebo od stanice metra Ciutadella Vila Olímpica lze dojít do parku de la Cuitadela, zelené oázy rozkládající se kolem rušných ulic. Procházka parkem je velice příjemná, je tu pěkná velká fontána s vodopádem, socha mamuta, budova katalánského parlamentu a barcelonská zoo.